Καλέστε μας στο 2310228280 - 2310229037 - 2310283661

ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ

ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ

Από το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής χιλιάδες πιστοί της Ιερουσαλήμ και προσκυνητές άλλων χωρών κατακλύζουν το Ναό της Αναστάσεως για να παρακολουθήσουν την τελετή του Αγίου Φωτός, του Μεγάλου Σαββάτου που ξεκινάει γύρω στις 12:00 το μεσημέρι και περιλαμβάνει τρία στάδια: Την Λιτανεία, την είσοδο του Πατριάρχη στον Πανάγιο Τάφο και τις προσευχές του Πατριάρχη για να βγει το ‘Αγιο Φως.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΥ ΤΑΦΟΥ

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί πριν από την τελετή του Αγίου Φωτός γίνεται πρώτα σχολαστικός έλεγχος του Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου και αμέσως μετά τον σφραγίζουν με μελισσοκέρι. Ο έλεγχος γίνεται για να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει φωτιά. Αφού σφραγιστεί ο Πανάγιος Τάφος με το μελισσοκέρι, οι αρχές τοποθετούν πάνω στο κερί τις σφραγίδες τους.

Μεγάλο ενδιαφέρον για τον έλεγχο δείχνουν και όλα τα άλλα δόγματα τα οποία με διάφορους τρόπους και πιέσεις έχουν από παλιά αποκτήσει δικαιώματα στον Πανάγιο Τάφο. Το ενδιαφέρον αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Αν τύχει κάποια χρονιά να μη βγάλει το ‘Αγιο Φως ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης, τότε θα απαιτήσουν το προβάδισμα της τελετής του Αγίου Φωτός άλλοι. Και φυσικά δεν έγινε ποτέ μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο.

Ο έλεγχος αρχίζει στις 10 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου και τελειώνει στις 11. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, Ορθόδοξοι ‘Άραβες νέοι διαδηλώνουν μέσα στον Ιερό Ναό υπέρ των ορθοδόξων δικαιωμάτων. Πρέπει να σημειωθεί ότι τον σχολαστικό έλεγχο του Παναγίου Τάφου παρακολουθούν εκπρόσωποι των Αρμενίων.

Σύμφωνα λοιπόν με την παράδοση, το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης με την συνοδεία του αρχιερείς, ιερείς και διακόνους μπαίνει στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως, ενώ οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα. Πριν από την είσοδο του Πατριάρχη ο σκευοφύλακας του Πανίερου Ναού φέρει την ακοίμητη κανδήλα, σβηστή εκείνη την ημέρα, για να αναφτεί με το ‘Αγιο Φως. Από την εσωτερική είσοδο του Ναού μπαίνει ο Πατριάρχης στο Ιερό Βήμα του Καθολικού και κάθεται στον πατριαρχικό θρόνο. Από αυτό το σημείο περνάνε και ασπάζονται το χέρι του Πατριάρχη οι εκπρόσωποι των Αρμενίων, των Αράβων, των Κοπτών και άλλων για να τους δοθεί το ‘Αγιο Φως. Σύμφωνα με τα προνόμια, αν δεν ασπαστούν το χέρι του Ορθόδοξου Πατριάρχη, δεν έχουν το δικαίωμα να λάβουν το ‘Αγιο Φως από τα χέρια του. Αμέσως μετά αρχίζει η Ιερή Λιτανεία η οποία περιφέρεται τρεις φορές γύρω από τον Πανάγιο Τάφο και μετά ο Πατριάρχης σταματάει μπροστά στον Πανάγιο Τάφο, όπου βρίσκονται και οι επίσημοι.

Μετά την Λιτανεία αποσφραγίζεται ο Πανάγιος Τάφος και ο Πατριάρχης βγάζει την αρχιερατική στολή του και μένει μόνο με το λευκό στιχάριο. Κατόπιν ο διοικητής της Ιερουσαλήμ και ο αστυνομικός διευθυντής ελέγχουν σχολαστικά τον Μακαριότατο Πατριάρχη μπροστά σε όλους ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν έχει τίποτα μαζί του το οποίο μπορεί να μεταδώσει φως. Μετά ο Πατριάρχης μπαίνει στο κουβούκλιο με δύο δεσμίδες σβησμένα κεριά. Μαζί του μπαίνουν στον προθάλαμο ο Αρμένιος Πατριάρχης και ο Δραγουμάνος, που παραμένουν στον προθάλαμο, ενώ ο Πατριάρχης μπαίνει μόνος του στον Πανάγιο Τάφο και κλείνει η πόρτα.

ΠΩΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ

Μέσα στον Πανάγιο Τάφο ο Πατριάρχης γονατιστός κάνει αρχιερατική προσευχή διαβάζοντας και ειδικές ευχές παρακαλώντας τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό να στείλει το ‘Αγιο Φως του ως δώρο αγιασμού για τους ανθρώπους. Σε όλο το ναό επικρατεί άκρα σιγή, συγκίνηση και αγωνία. Οι αναπνοές όλων σιγούν, προσευχές αναπέμπονται και οι καρδιές όλων χτυπούν από πίστη, θαυμασμό και ελπίδα. Ο Πατριάρχης γονατιστός μπροστά στον Άγιο Τάφο προσεύχεται προς τον σταυρωθέντα Σωτήρα μας να καταπέμψει το Άγιο Φως. Μέσα στο Πανάγιο Τάφο, ένα βαμβάκι που έχει τοποθετήσει ο Πατριάρχης πάνω στον Τάφο ανάβει μόνο του όπως και οι πυρσοί που κρατάει ανάβουν μόνοι τους από το ‘Αγιο Φως. Και μέσα στην απόλυτο ησυχία ακούγεται ένα σφύριγμα και σχεδόν ταυτόχρονα γαλαζόλευκες αστραπές του Αγίου Φωτός διαπερνούν από παντού, λες και ανάβουν εκατομμύρια φωτογραφικά φλας και τα κανδήλια ανάβουν μόνα τους.

Ταυτόχρονα το πλήθος ξεσπάει σε ζητωκραυγές ενώ δάκρυα χαράς και πίστης τρέχουν από τα μάτια του κόσμου.

Το ‘Αγιο Φως για μερικά λεπτά της ώρας δεν έχει τις ιδιότητες τις φωτιάς. Αυτό συμβαίνει τα πρώτα λεπτά της ώρας, όταν βγαίνει από τον Πανάγιο Τάφο ο Πατριάρχης και δίνει το ‘Αγιο Φως στους πιστούς. Μπορεί οποιοσδήποτε να αγγίζει την φλόγα 33 κεριών και να μην καίγεται! Μετά από πάροδο λίγων λεπτών η φλόγα είναι κανονική.

Μερικοί δύσπιστοι που λένε διάφορα για το ΑΓΙΟ ΦΩΣ, αν θέλουν να βεβαιωθούν, ας επισκεφτούν το Πάσχα τα Ιεροσόλυμα. Αξίζει να μνημονεύσουμε τη συνήθεια των πιστών να κρατούν 33 κεριά ο καθένας όσα και τα χρόνια του Χριστού.

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ

Μόνο ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης έχει το προνόμιο και την εξουσία να βγάζει το ‘Αγιο Φως. Κατά καιρούς έχουν γίνει απόπειρες και από άλλα δόγματα να βγάλουν το ‘Αγιο Φως, αλλά αυτό στάθηκε αδύνατον.

Για παράδειγμα το 1549μ. Χ. σύμφωνα πάντα με ιστορικές καταγραφές, οι Αρμένιοι δωροδόκησαν τον σουλτάνο Μουράτ για να τους δώσει την άδεια να εισέλθουν στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως και να βγάλουν αυτοί από τον Πανάγιο Τάφο το ‘Αγιο Φως. Πράγματι ο σουλτάνος τους έδωσε την άδεια και οι Αρμένιοι μπήκαν μέσα στον Ναό και τον κλείδωσαν. Γεμάτος απελπισία ο Ορθόδοξος Πατριάρχης όταν είδε τους Αρμένιους να βρίσκονται μέσα στον Πανάγιο Τάφο, γονάτισε έξω στην είσοδο του Ναού κοντά σε μία από τις κολόνες. Ξαφνικά η κολόνα σχίστηκε και βγήκε το ‘Αγιο Φως ανάβοντας τις λαμπάδες του Πατριάρχη.

Ο Αγαρηνός Εμίρης παρακολουθούσε τα γεγονότα από τον μιναρέ του τζαμιού που βρίσκονταν απέναντι από τον Ναό. Μόλις είδε τα γεγονότα φώναξε «Μεγάλη η πίστη των Χριστιανών! ‘Ενας είναι ο αληθινός Θεός, ο Θεός των Χριστιανών. Πιστεύω στον Αναστάντα εκ νεκρών Χριστόν. Τον προσκυνώ ως Θεό μου». Μετά από αυτή την ομολογία του πήδησε από τον μιναρέ. Κατά την πτώση του όμως δεν έπαθε τίποτα. Τότε οι Μουσουλμάνοι τον έπιασαν και τον αποκεφάλισαν. Το άγιο λείψανο του φυλάσσεται μέχρι και σήμερα στην Ιερά Μονή της Μεγάλης Παναγίας των Ιεροσολύμων.

Το ‘Αγιο Φως συμβολίζει αλλά και υπενθυμίζει με θαυματουργικό τρόπο την Ανάσταση του Χριστού. Είναι ένα Θεόσταλτο θαύμα δια μέσου των αιώνων από το Φως του κόσμου, που είναι ο Χριστός.

Ανατρέχοντας στις ιστορικές αναφορές και παραδόσεις είναι δύσκολο να διαπιστώσουμε για το πότε ακριβώς άρχισε η διαδικασία αυτή της αφής του Αγίου Φωτός. Οι περισσότερες αφηγήσεις αρχίζουν να μνημονεύονται γύρω στον 8ο μ. χ αιώνα. Θα προπαθήσουμε να αντλήσουμε κάποιες μαρτυρίες. Σύμφωνα λοιπόν με το περιοδικό “Νέα Σιών” και τον Αγιοταφίτη γέροντα Κάλλιστο Μηλιαρά, καταγεγραμμένες μαρτυρίες αρχίζουν να υπάρχουν από τα πρωτοβυζαντινά χρόνια. Ο Επίσκοπος Βασίλειος αναφέρει ότι γύρω στα 850 μ. Χ. συλλειτούργησε μαζί με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και μνημονεύει την όλη διαδικασία. Επίσης αναφέρει ότι το 947 μ. Χ. επί πατριάρχου Ιεροσολύμων Χριστοδούλου Α΄ επισκέφθηκε το Πάσχα κληρικός εκπρόσωπος του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου. Αυτός σε επιστολή του στον αυτοκράτορα: Περιγράφει την τελετή ως εξής: Ο δε πάνσοφος Πατριάρχης μαζί με τον κλήρο εις τον Άγιον Τάφον έσπευδε του Κυρίου. Αφού ύψωσε προς ανατολάς τα χέρια του, ικέτευσε τον Θεόν. Γύρω στις 12:00΄ το μεσημέρι βλέπει την Θεία Φωτοφάνεια και ανακύψας προς τον Τάφον πληρώθηκε Αγίου Φωτός αυτός και όλοι οι παρευρισκόμενοι. Σύμφωνα με άλλη μαρτυρία το 1106 μ. Χ. το πρωί του Μ. Σαββάτου ο λαός συναθροίσθηκε στο Ναό της Αναστάσεως και στις 12:00΄ φάνηκε από ανατολάς νεφέλη να στέκεται πάνω από το κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου. Βροχή έπεσε στο μνήμα και φάνηκε το Άγιο Φως με λάμψη λαμπρή διάφορη του κανονικού φωτός και φλόγα ερυθρή. Τέλος το 1375 μ. Χ. σε άλλη αναφορά διαβάζουμε: Ο Πατριάρχης και ο κλήρος ολόκληρος περιήλθαν δυο φορές τον Πανάγιο Τάφο και την τρίτη φορά φάνηκε πάνω από το κουβούκλιο λεπτός καπνός. Άνοιξαν την πόρτα και μπήκε ο Πατριάρχης, μετά ο Αρμένιος Επίσκοπος και τότε γέμισε με φως όλος ο χώρος και άναψαν όλες οι καντήλες του ναού που ήταν σβηστές από την Μ. Πέμπτη.

Η ΔΕΗΤΙΚΗ ΕΥΧΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ

Το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, κατά την διάρκεια της μοναδικής και αρχαιοτάτης Τελετής του Αγίου Φωτός από το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, ο Πατριάρχης φορώντας μονάχα το λευκό του στιχάρι, κρατώντας δύο πολυσώματες σβηστές λαμπάδες (των 33 κεριών), γονατίζει μπροστά στον Πανάγιο Τάφο και αναπέμπει στο Μέγα Αρχιερέα Χριστό την ακόλουθη ευχή:

«Δέσποτα Κύριε Ιησού Χριστέ, η Αρχίφωτος σοφία του ανάρχου Πατρός. Ο φως οικών απρόσιτον, ο ειπών εκ σκότους φως λάμψαι, ο ειπών γεννηθήτω φως και εγένετο φως.

Κύριε, ο του φωτός χορηγός, ο εξαγαγών ημάς από του σκότους της πλάνης και εισαγαγών εις το θαυμαστόν φως της σης επιγνώσεως, ο την γην μεν πάσαν δια της εν αυτή ενσάρκου παρουσίας σου, τα καταχθόνια δε δια της εις Άδην καταβάσεώς σου φωτός πληρώσας και χαράς, μετά δε ταύτα δια των Αγίων σου αποστόλων φως καταγγείλας πάσι τοις έθνεσιν.

Ευχαριστούμε σοι, ότι δια της ευσεβούς πίστεως μετήγαγες ημάς από σκότους εις φως και γεγόναμεν υιοί δια του Αγίου Βαπτίσματος, θεασάμενοι την δόξαν σου πλήρη ούσα χάριτος και αληθείας.

Αλλ’ ω φωτοπάροχε Κύριε. Ο το μέγα φως ων, ο ειπών, ο λαός καθήμενος εν σκότει. Δέσποτα Κύριε, το φως το αληθινόν, ο φωτίζει πάντα άνθρωπον ερχόμενον εις τον κόσμον. Το μόνο φως του κόσμου και φως της ζωής των ανθρώπων, ου από της δόξης επληρώθει τα σύμπαντα, ότι φως εις τον κόσμον ελήλυθας δια της ενσάρκου σου οικονομίας, ει και οι άνθρωποι ηγάπησαν μάλλον το σκότος ή το φως.

Συ Κύριε φωτοδότα επάκουσον ημών των αμαρτωλών και αναξίων δούλων σου των τη ώρα ταύτη παρισταμένων τω παναγίω σου και φωτοφώρω τούτω τάφω και πρόσδεξαι ημάς τιμώντας τα άχραντα πάθη σου, την παναγίαν σου σταύρωσινν, τον εκούσιον θάνατον και την εν τω πανσεβάστω τούτω μνήματι του τεθεωμένου σου σώματος κατάθεσιν και ταφήν και τριήμερον εξανάστασιν, ην χαρμονικώς ήδη αρξάμενοι εορτάζειν, μνείαν ποιούμεθα και της εν Άδου καθόδου σου, δι΄ης τας εκείσε των δικαίων κατεχομένας ψυχάς δεσποτικώς ηλευθερώσας τη αστραπή της σης θεότητος φωτός πληρώσας τα καταχθόνια. Όθεν δη αγγαλομένη καρδία και χαρά πνευματική και τούτο το υπερευλογημένον Σάββατον το εν τη γή και υπό την γην θεοπρεπώς τελεσθέντα σοι σωτηριωδέστατα μυστήριά σου εορτάζοντες και σε το όντως ιλαρόν και εφετόν φως εν τοις καταχθονίοις θεϊκώς επιλάμψαν, εκ τάφου δε θεοπρεπώς αναλάμψαν αναμιμνησκόμενοι, φωτοφάνειαν ποιούμεθα, σου την προς ημάς συμπαθώς γενομένην θεοφανείαν, εικονίζοντες.

Επειδή γαρ τη σωτηρίω και φωταυγή νυκτί πάντα πεπλήρωται φωτός ουρανός τε και γη και τα καταχθόνια δια το υπερφυές μυστήριον της εν Άδου καθόδου σου και της εκ Τάφου σου τριημέρου αναστάσεως. Δια τούτο, εκ του επί τούτον τον φωτοφόρον σου Τάφον ενδελεχώς και αειφώτως εκκαιομένου φωτός ευλαβώς λαμβάνοντες, διαδιδόαμεν τοις πιστεύουσιν εις σε το αληθινόν φως και παρακαλούμεν και δεόμεθά σου Πανάγιε Δέσποτα, όπως αναδείξης αυτό αγιασμού δώρον και πάσης θεϊκής σου χάριτος πεπληρωμένον, δια της χάριτος του Παναγίου και φωτοφόρου Τάφου σου.

Και τους απτομένους ευλαβώς αυτού ευλογήσης και αγιάσης, του σκότους των παθών ελευθερών και των φωτεινοτάτων σου σκηνών καταξιώσεις, όπου φως το ανέσπερον της σης θεότητος λάμπει. Χάρισαι αυτοίς, Κύριε, υγείαν και ευζωίαν και τους οίκους αυτών παντός αγαθού πλήρωσον.

Ναι, Δέσποτα φωτοπάροχε, επάκουσόν μου του αμαρτωλού εν τη ώρα ταύτη και δος ημίν και αυτοίς περιπατείν εν τω φωτί σου και εν αυτώ μένειν, έως το φως της προσκαίρου ζωής έχομεν.

Δος ημίν Κύριε, ίνα το φως των καλών έργων ημών λάμπει έμπροσθεν των ανθρώπων και δοξάσωσί σε συν τω ανάρχω σου Πατρί και τω Παναγίω Πνεύματι.

Εις φως γαρ εθνών ημάς τέθηκας, ίνα αυτοίς τη σκοτία περιπατούσι φαίνωμεν. Αλλ΄ημείς ηγαπήσαμεν το σκότος μάλλον ή το φως, φαύλα πράσσοντες. Πας γαρ ο φαύλα πράσσων μισεί το φως κατά τον αψευδή λόγον σου, δια τούτο οσημέραι προσκόπτομεν αμαρτάνοντες, επειδή περιπατούμεν εν τη σκοτία. Αλλ΄αξίωσον ημάς το υπόλοιπον της ζωής ημών βιωτεύσαι πεφωτισμένους τους οφθαλμούς της διανοίας ημών.

Δος ημίν, ίνα ως τέκνα φωτός περιπατήσωμεν εν τω φωτί των εντολών σου, το του αγίου βαπτίσματος φωτεινόν ένδυμα, όπερ δια των έργων ημαυρώσαμεν, λεύκανον ως το φως, ο αναβαλλόμενος το φως ώσπερ ιμάτιον.

Δος ημίν ενδύσασθαι τα όπλα του φωτός, ώσπερ ιμάτιον. Δος ημίν ενδύσασθαι τα όπλα του φωτός, ίνα δι΄αυτών τον άρχοντα του σκότουςτροπούμεθα, ος μετασχηματίζεται εις άγγελον φωτός.

Ναι, Κύριε, και ως εν ταύτη τη ημέρα τοις εν σκότει και σκιά θανάτου καθημένοις φως έλαμψας, ούτω σήμερον λάμψον εν ταις καρδίαις ημών το σον ακήρατον φως, ίνα δια τούτου φωτιζόμενοι και θερμενόμενοι εν τη πίστει δοξάζομέν σε το μόνον εκ τούτου του αρχιφώτου φωτός ιλαρόν εις τους ατελευτήτους αιώνας. Αμήν»

Aerogrammi Travel

Γραφείο Γενικού Τουρισμού
Καλαποθάκη 3
Θεσσαλονίκη, 54624
 
2310228280 - 2310229037

 2310281671

ΜΗΤΕ:09.33.Ε.60.00.00742.00

 

 

Κύλιση στην Αρχή